FRÅGOR & SVAR OM SHAPE UP KOSTPLAN

 

VAD ÄR FÖRDELARNA MED ATT FÖLJA EN KOSTPLAN?                                                                  
Genom att följa en kostplan så lär du dig att skapa och komponera egna näringsriktiga måltider. Detta är en förutsättning för att lära dig tänka om och skapa nya vanor som håller långsiktigt. Att följa kostplanen som en mall under minst 4 veckor skapar upprepning och rutiner, vilket på sikt skapar nya hållbara vanor.

HUR FUNGERAR KOSTPLANEN?
Kostplanen är uppbyggd med en dagsplan av måltider. Frukost, lunch, middag och 2 mellanmål. För den som har behov så kan den även kompletteras med en ytterligare extra mindre måltid. Alla måltiderna har flera angivna alternativ så att du enkelt kan byta ut efter personligt tycke och smak. Måltiderna är näringsriktigt sammansatta med ett lågt kaloriinnehåll. Följer du den angivna dagsplanen (exkl. den extra måltiden och dina dagliga bonuskalorier) så ligger ditt dagliga kaloriintag på från ca 1250 kcal/dag och uppåt, vilket bör ses som ett minimum av kalorier för att din kropp ska tillgodose sig den dagliga näring och energi som den behöver. Kaloriintaget varierar beroende på vilka råvaror som du väljer.

PÅ VILKET SÄTT KAN JAG SKAPA BRA KOSTVANOR GENOM ATT FÖLJA KOSTPLANEN?
Kostplanen är enkel att följa och bygger på bra och näringsriktig mat enligt en tallriksmodell. Om du följer kostplanen under en viss tid som tex. 4 veckor, så tränar och lär du dig att se uppbyggnaden av varje måltid och hur du fördelar dina protein, kolhydrater och fett. Detta kan sedan användas på sikt som en ”mall” när du lagar din mat, äter borta, äter på restaurang, är på semester osv.

HUR MYCKET GÅR JAG NER I VIKT PÅ 4 VECKOR?
SHAPE UP KOSTPLAN är en lågkaloridiet men det är ingen quickfix. Målet med att följa planen är att komma igång med din viktminskning men framförallt att skapa bra och hållbara kostvanor framöver som ger en eventuellt fortsatt önskad viktminskning även på sikt men också förutsättningar för att behålla din uppnådda vikt. Beräkna en viktminskning på 0,5-1 kg/vecka. Din viktminskning beror på dina förutsättningar och tidigare kostvanor.

HUR LÄNGE KAN JAG FÖLJA KOSTPLANEN?
Kostplanen baseras på vanlig näringsriktig mat med en bra fördelning av protein, kolhydrater och fett. Du kan följa den så länge du känner att du mår bra av att äta kosten.

Bästa resultat får du om du följer SHAPE UP KOSTPLAN under minst en 4 veckors period.

OBS! När du har nått din målvikt så är det viktigt att du ökar på dina portioner för att få en bra viktbalans. I ISHAPEME KOSTGUIDE kan du lära dig mer om hur mycket just du ska äta.

VAD HÄNDER OM JAG AVBRYTER DIETEN INNAN JAG UPPNÅR MITT MÅL?
Om du avbryter dieten av någon anledning så kommer det inte att påverka dig mer än att resultaten uteblir eller inte blir som förväntat. Har du som mål att gå ner i vikt så kan det ta lite längre tid bara. Även om du inte följer dieten strikt så kan du få resultat utav välmående på andra sätt. Varje dag med bra näringsriktig mat är en vinst för dig själv.

VARFÖR FINNS INTE ANGIVNA RECEPT PÅ LUNCH / MIDDAGAR?                                                                   
En förutsättning för att du skall lyckas skapa nya kostvanor är att du lär dig att laga och skapa dina måltider själv. Genom att göra det så lär du dig också att se med ögonmått, vilka olika mängder och mått av olika råvaror som behövs för att komponera ihop en välbalanserad måltid. Målet är ju att du ska kunna följa den här kosthållningen långsiktigt och att du skall skapa hållbara hälsosamma kostvanor.

Vill du bli inspirerad så finns flera tips till goda recept på instagram @ishapeme

VARFÖR MÅSTE JAG VÄGA OCH MÄTA MATEN?
Att väga och mäta maten är en viktig faktor för att lyckas! För att veta att du får i dig rätt mängd av de olika råvarorna/näringsämnena så behöver du ha en våg samt olika mått så att du kan väga alternativt mäta mängderna. Fördelen är att du så småningom lär dig att se de olika mängderna på tallriken vilket kan underlätta när du tex. äter ute eller är bortbjuden. Målet är ju att inte behöva väga all mat som du äter framöver, men det är viktigt i början för att lära dig uppskatta de olika mängderna.

KAN ÖVRIGA FAMILJEN ÄTA SAMMA MAT SOM MIG OM JAG FÖLJER KOSTPLANEN?
Ja, det går bra. Maten som ingår i kostplanen är varierad och näringsriktig och passar för alla att äta. Du väljer själv vilka råvaror du och familjen vill äta utefter de utbytbara alternativen. Den enda skillnaden är att du behöver väga/mäta din mat, vilket övriga familjen inte behöver göra.

JAG TRÄNAR MYCKET, KAN JAG FÖLJA DIETEN ÄNDÅ?
Ja, dieten fungerar bra även för dig som tränar. Du tillgodoser dig ett bra proteinintag om du följer dieten, vilket är till fördel för dig som tränar. Beroende på hur mycket och hårt du tränar så behöver du eventuellt komplettera med den extra måltiden.

Kombinera gärna din SHAPE UP kostplan med SHAPE UP 12-veckors träningsprogram för bästa resultat.

FUNGERAR KOSTPLANEN FÖR MIG SOM JOBBAR NATTSKIFT?
Ja, kostplanen fungerar för i stort sett alla. Målet är att under ett dygn äta allt som ingår i dagsplanen. Du kan kombinera och slå ihop två måltider, dela upp dem i mindre portioner och äta fler gånger/dag eller precis hur du vill och det som fungerar bäst för din dygnsrytm. Det är antalet kalorier/dygn som räknas.

KAN JAG FÖLJA KOSTPLANEN OM JAG ÄR GLUTEN ELLER LAKTOSINTOLERANT?
Ja, det går bra. Du väljer isåfall bland de råvaror i listorna som du vet med dig att du tål att äta och som du blivit rekommenderad av din läkare. Vid laktosintolerans så väljer du likvärdiga laktosfria alternativ, (läs och jämför kaloriinnehållet så det är likvärdigt.)

FÖR VEM PASSAR DIETEN?
Dieten passar för de allra flesta friska personer.
Om du är sjuk eller äter medicin rekommenderas du att rådfråga din läkare/dietist innan du gör större förändringar i din kost som du är ovan vid.

OBS! Om du är gravid, ammar eller nyligen fött barn, så rekommenderas du ej att följa dieten utan istället följa de rekommendationer som du får utav din barnmorska/läkare.

Har Du andra funderingar eller frågor om kostplanen är du välkommen att kontakta info@ishapeme.se