PROTEIN & proteinkällor…

PROTEIN & proteinkällor…

Protein är det viktigaste näringsämnet när det gäller att värna om sina muskler och behålla formen eller bygga muskler. Proteinet håller dig mätt, ökar din ämnesomsättning, deltar i cellernas uppbyggnad och har en viktig del i immunförsvaret. Eftersom det krävs ganska stor energi att bryta ner protein så bidrar det även till att hjälpa dig som vill gå ner i vikt. Protein är det näringsämne som mättar bäst i förhållande till kalorimängd och är därmed också ett effektivt knep mot sötsug och att motstå frestelser. 1 gram protein innehåller 4 kalorier.

Protein kan inte lagras i kroppen och därför är det viktigt att tillföra proteiner jämnt under dagen om man vill optimera muskeltillväxt. Musklerna hjälper till att öka din ämnesomsättning och fettförbränning i kroppen.

Observera! Du får inte mer muskler av att äta protein utan proteinet kan hjälpa dig att bevara de muskler du har samt förbättra dina resultat utav din träning.

Hur mycket protein bör man äta om dagen? Räkna enkelt ut ditt PROTEINBEHOV. Friska och aktiva kvinnor bör ligga på ett intag av 1,6-2,2g/kg kroppsvikt per dag.

Tex. vid en vikt på 60kg bör man ha ett dagligt intag av protein på mellan 96-132g fördelat jämnt under dagens alla måltider.

Tänk på att om du ska ÄTA 100g protein om dagen så motsvarar det inte 100g kött, KYCKLING eller ägg. Läs alltid innehållsförteckningen. Tex så innehåller 100g rå kyckling 23g protein.

Tips! På LIVSMEDELVERKETS hemsida hittar du näringsinnehållet på de flesta råvaror. http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall

Bra proteinkällor är: Kyckling, kalkon, LAX, tonfisk, torsk, makrill, räkor, ÄGG, nötfärs 5-10%, rostbiff, fläskfilé, viltkött, tofu, mager ost (10%), mozzarella, fetaost (10%), keso, KVARG och kesella.

Förslag på bra VEGETARISKA proteinkällor: Bönor, ärtor (kikärtor och gröna ärtor), linser, tofu, nötter/nötsmör, FRÖN, hummus, havre, quinoa och bovete.

Följ:
0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer