FAQ OM SHAPE UP KOSTPLAN

VAD ÄR SHAPE UP KOSTPLAN?

SHAPE UP KOSTPLAN är en lågkaloridiet för dig med målsättning att komma i bättre form och minska i vikt eller för dig som vill minska ditt sötsug och samtidigt motiveras och inspireras till att skapa hållbara hälsosamma kostvanor.

SHAPE UP KOSTPLAN är enkel att följa och baseras på ett stort urval av råvaror där varje måltid är sammansatt med en bra balans av näringsämnena protein, kolhydrater och fett, för att ge dig de bästa förutsättningarna för att uppnå det resultat du önskar men samtidigt tillföra kroppen den näring och energi som den behöver för att må bra och orka med både vardag och träning.

VAD ÄR FÖRDELARNA MED ATT FÖLJA SHAPE UP KOSTPLAN?

Genom att följa SHAPE UP KOSTPLAN så lär du dig att skapa och komponera egna näringsriktiga måltider. Detta är en förutsättning för att lära dig tänka om och skapa nya vanor som håller långsiktigt. Att följa kostplanen som en mall under en längre period skapar upprepning och rutiner, vilket på sikt skapar nya hållbara vanor.

När du följer SHAPE UP KOSTPLAN så väljer du själv vilka råvaror/ingredienser som du vill kombinera och äta. Genom att äta det som du faktiskt gillar så får du bättre förutsättningar för att skapa hållbara kostvanor som fungerar långsiktigt.

HUR FUNGERAR KOSTPLANEN?

Kostplanen är uppbyggd med en dagsplan av måltider – frukost, lunch och middag. För den som har behov så kan den även kompletteras med extra mellanmål/kvällsmål. Oavsett hur du kombinerar dina måltider så får du alltid en näringsriktig måltid med ett lågt kaloriinnehåll.

Till din hjälp har du SHAPE UP RECEPT som innehåller 48 olika lunch- och middagsrecept. Alla recept är uträknade med angiven mängd kalorier, protein, kolhydrater samt fett, för dig som vill ha koll och innehåller mellan 345 – 480 kcal.

Frukostrecepten i SHAPE UP KOSTPLAN innehåller mellan 255 – 395 kcal och mellanmålen innehåller mellan 145 – 255 kcal.

BEHÖVER JAG RÄKNA KALORIER?

Nej, du behöver inte räkna kalorier om du inte vill men alla recept i SHAPE UP KOSTPLAN och SHAPE UP RECEPT är uträknade med angiven mängd kalorier, protein, kolhydrater samt fett, för dig som vill ha koll.

PÅ VILKET SÄTT KAN JAG SKAPA BRA KOSTVANOR GENOM ATT FÖLJA KOSTPLANEN?

Kostplanen är enkel att följa och bygger på bra och näringsriktig mat enligt en tallriksmodell. Om du följer kostplanen under en längre tid, så tränar och lär du dig att se uppbyggnaden av varje måltid och hur du fördelar ditt protein, kolhydrater och fett. Efterhand när du lagar dina måltider så lär du dig att se med ögonmått, vilka olika mängder och mått av olika råvaror som behövs för att komponera ihop en välbalanserad måltid. Detta kan sedan användas på sikt som en ”mall” när du lagar din mat, äter borta, äter på restaurang, är på semester osv.

GÅR JAG NER I VIKT OM JAG FÖLJER KOSTPLANEN?

SHAPE UP KOSTPLAN är en lågkaloridiet och genom att följa kostplanen kommer du i gång med eventuell önskad viktminskning men framför allt så skapar du bra och hälsosamma kostvanor som håller långsiktigt. För att gå ner i vikt och därefter behålla en ny hälsosam vikt så är det viktigt att skapa nya kostvanor som är bestående och som fungerar för dig i din vardag.

All viktminskning påverkas av dina förutsättningar och tidigare kostvanor.

Faktorer som kan påverka dina resultat är dålig sömn, stress, oro och depression under längre perioder, vissa mediciner och sjukdomar mm. Är du medveten om någon av dessa faktorer så rekommenderas att börja med fokus på att eventuellt hantera och bearbeta grunden till dessa tillstånd om möjlighet finns.

HUR LÄNGE KAN JAG FÖLJA KOSTPLANEN?

Kostplanen baseras på vanlig näringsriktig mat med en bra fördelning av protein, kolhydrater och fett. Du kan följa kostplanen så länge du känner att du mår bra av att äta kosten.

VAD HÄNDER OM JAG AVBRYTER DIETEN INNAN JAG UPPNÅR MITT MÅL?

Om du avbryter dieten av någon anledning så kommer det inte att påverka dig mer än att resultaten uteblir eller inte blir som förväntat. Har du som mål att gå ner i vikt så kan det ta lite längre tid bara. Även om du inte följer dieten strikt så kan du få resultat utav välmående på andra sätt. Varje dag med bra näringsriktig mat är en vinst för dig själv.

Målet med SHAPE UP KOSTPLAN är att du ska skapa nya kostvanor genom att följa dieten. I en hälsosam livsstil så finns det utrymme för avsteg då och då..

VARFÖR MÅSTE JAG VÄGA OCH MÄTA MATEN?

Att väga och mäta maten är en viktig faktor för att lyckas! För att veta att du får i dig rätt mängd av de olika råvarorna/näringsämnena så behöver du ha en våg samt olika måttenheter så att du kan väga alternativt mäta mängderna. Fördelen är att du så småningom lär dig att se de olika mängderna på tallriken vilket kan underlätta när du tex. äter ute eller är bortbjuden. Målet är ju att inte behöva väga all mat som du äter framöver, men det är ett viktigt verktyg i början för att lära dig uppskatta de olika mängderna.

KAN ÖVRIGA FAMILJEN ÄTA SAMMA MAT SOM MIG OM JAG FÖLJER KOSTPLANEN?

Ja, det går bra. Maten som ingår i SHAPE UP KOSTPLAN är varierad och näringsriktig och passar för alla att äta. Du väljer själv vilka råvaror du och familjen vill äta utefter de angivna alternativen. En balanserad och näringsrik kost ger välmående för alla!

Vid behov kan dagsplanen kompletteras med extra mellanmål/kvällsmål för den som kräver mer.

JAG TRÄNAR MYCKET, KAN JAG FÖLJA DIETEN ÄNDÅ?

Ja, kostplanen fungerar bra även för dig som tränar. Du tillgodoser dig ett bra proteinintag om du följer dieten, vilket är till fördel för dig som tränar. Beroende på hur mycket och hårt du tränar så behöver du eventuellt komplettera med extra mellanmål/kvällsmål.

FUNGERAR KOSTPLANEN FÖR MIG SOM JOBBAR NATTSKIFT?

Ja, kostplanen fungerar för i stort sett alla. Målet är att under ett dygn äta alla de måltider som ingår i dagsplanen. Du kan kombinera och slå ihop två måltider, dela upp dem i mindre portioner och äta fler gånger/dag eller precis hur du vill och det som fungerar bäst för din dygnsrytm. Det är antalet kalorier/dygn som räknas.

KAN JAG FÖLJA KOSTPLANEN OM JAG ÄR GLUTEN ELLER LAKTOSINTOLERANT?

Ja, det går bra. Du väljer isåfall bland de råvaror i listorna som du vet med dig att du tål att äta och som du blivit rekommenderad av din läkare. Vid laktosintolerans så väljer du likvärdiga laktosfria alternativ, (läs och jämför kaloriinnehållet).

FÖR VEM PASSAR DIETEN?

Dieten passar för de allra flesta friska personer.

Om du har blivit rekommenderad av din läkare att göra eventuella livsstilsförändringar pga hälsorisk (som tex övervikt, högt blodtryck, högt kolesterol, diabetes typ-2, ledvärk mm) så kan du med fördel följa SHAPE UP KOSTPLAN. Men oavsett om du är sjuk eller äter medicin rekommenderas du att rådfråga din läkare/dietist innan du gör större förändringar i din kost som du är ovan vid.

OBS! Om du är gravid, ammar eller nyligen fött barn, så rekommenderas du ej att följa dieten utan i stället följa de rekommendationer som du får utav din barnmorska/läkare.

SHAPE UP KOSTPLAN är inte anpassad för vegetarianer/veganer. Det finns dock möjlighet att skapa vegetariska måltidsalternativ om så önskas (men i begränsad skala).

HAR DU FLER FRÅGOR?

Har Du andra funderingar eller frågor om kostplanen är du välkommen att kontakta info@ishapeme.se

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer