CRANKS BRÖD
– GODA OCH FIBERRIKA GRAHAMSBULLAR
Dessa goda och fiberrika grahamsbullar grundar sig på ett recept från ett matbröd kallat CRANKS BRÖD. Cranks var en legendarisk salladsbar som öppnade i London 1961 och som kanske var den första i sitt slag med inriktning på vegetariska gröna rätter och hälsosam mat. Cranks bröd, som dessa grahamsbullarna kallas för, var ett av de berömda matbröden som serverades på buffén.
Cranks finns kvar som varumärke än idag och säljer goda vegetariska sallader, fräscha mackor och matbröd.
Förutom att dessa grahamsbullarna är både goda och fiberrika så är de dessutom enkla och lättbakade..
Så spara receptet och prova!
Servera till frukost, mellanmål eller som gott tillbehör till sallad, soppa eller en mustig gryta.
I den här varianten så har grundreceptet kompletterats med extra fibrer i form av linfrön, pumpakärnor och solroskärnor samt torkade tranbär. Receptet ger 10 st fiberrika grahamsbullar, innehållande 205 kcal/bulle.
Varje bulle innehåller 6,5g protein, 30g kolhydrater och 5g fett.
CRANKS BRÖD
GRUNDRECEPT
3,5 dl ljummet vatten
25 g jäst (eller 1/2 påse torrjäst ca. 7g)
1 tsk råsocker, farinsocker eller socker
1 tsk salt eller havssalt
5 dl grahamsmjöl
2,5 dl vetemjöl
CRANKS BRÖD MED TRANBÄR & FRÖN
1 sats CRANKS BRÖD grundrecept
0,5 dl hela linfrön
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl pumpakärnor
50 g torkade tranbär
GÖR SÅ HÄR
- Smula jäst i en bunke. Tillsätt vatten, salt och socker. Rör om tills jästen har löst sig. (Om du använder torrjäst så blandar du den direkt i mjölblandningen istället).
- Blanda ihop grahamsmjöl, vetemjöl, linfrön, pumpakärnor, solroskärnor och torkade tranbär (+ ev. torrjäst) och häll därefter ner mjölblandningen i vätskan. Arbeta ihop degen tills den är smidig, använd gärna bakmaskin. (OBS! Degen ska vara lite kladdig).
- Forma degen till en rulle och dela den i 10 lika stora bitar. Placera bullarna på en smord plåt, alternativt på bakplåtspapper. Platta till bullarna lite lätt och toppa med lite vetemjöl.
- Låt bullarna jäsa under duk i 30 – 40 minuter.
- Grädda bullarna i 200 grader i ca. 20 minuter.
- Servera nybakade eller frys in..
TIPS!
Gör dina egna BAKE-OFF bullar.
Frys in grahamsbullarna när de är färdigjästa och ta fram när du vill ha nybakat till frukost. Låt bröden tina innan du gräddar dem.
MM mm mm, detta är så gott med nybakat bröd när man vill..
Grahamsbullen på bilden serveras med ruccola, gouda ost och rödbetsgroddar.
Himmelskt gott, fiberrikt och nyttigt. Vad mer kan man begära..!
Mimmi
Lic. Personlig Tränare / Cert. Kostrådgivare
Today is my tomorrow. It´s up to me to shape it. To take control and seize every opportunity. The power is in the choices I make each day. I eat well. I live well. I shape me…
Här hittar du fler goda vegetariska recept från CRANKS..!
GARLIC MUSHROOM & BRIE FRENCH TOAST
MACARONI CHEESE WITH VEGETABLES
Behöver du hjälp att komma igång med hälsosamma kostvanor?
Beställ SHAPE UP KOSTPLAN HÄR!
SHAPE UP KOSTPLAN är en lågkaloridiet för dig med målsättning att komma i bättre form och minska i vikt eller för dig som vill minska ditt sötsug och samtidigt motiveras och inspireras till att skapa hållbara hälsosamma kostvanor. Du får en enkel mall att följa där varje måltid är balanserad och näringsriktig med en bra fördelning av protein, kolhydrater, fett och fibrer.
LÄS MER
KALLJÄSTA FRALLOR MED MOROT, PUMPAFRÖN OCH TRANBÄR
4 TIPS FÖR MER MÄTTNADSKÄNSLA VID VIKTNEDGÅNG
På instagram @ishapeme hittar du massor av inspiration till dina SHAPE UP måltider!
Vilken härlig artikel om Cranks bröd! Jag älskar grahamsbullar, och det är roligt att se att det finns ett så nyttigt alternativ.
Jag tycker att Cranks bröd är ett perfekt vardagsbröd. Det är enkelt att laga, det är gott, och det är hyfsat kalorifattigt. Dessutom är det ett bra sätt att få i sig fibrer och protein.
En liten rolig historia om grahamsbullar:
Jag och mina syskon brukade alltid bråka om vem som skulle få den sista grahamsbullen. En gång kom vi på en smart lösning: vi skulle dela bullen på mitten. Men då bråkade vi om vem som skulle få den större halvan. Till slut fick vi dela bullen i fyra delar, och då var alla nöjda.
Författare
Ja men visst är det gott och ett perfekt vardagsbröd precis som du skriver! Haha vilken rolig historia om grahamsbullen 🙂 Tur att ni kom på den perfekta lösningen..