MINA 5 BÄSTA KOSTRÅD

 

Här delar jag med mig av mina 5 bästa kostråd..

Dessa 5 kostråd ger jag alltid till alla mina klienter. Samma gäller idag som för 10 år sedan. Det är inga ”mirakel” kostråd som följer någon specifik trend utan det är enkla råd för en hälsosam diet / kosthållning som fungerar för i stort sett alla.

Följ dessa 5 kostråd och du kommer märka resultat i form av förbättrad hälsa – och viktminskning för den som behöver!

 

1. Ät riktiga råvaror.

Undvik färdiga produkter, så som hel- och halvfabrikat samt annan skräpmat. Ju färre ingredienser något har desto bättre. Mat ska ge näring och inte en massa tomma kalorier.

Om du har för avsikt att gå ner i vikt så är det bra att fokusera på att fylla dina måltider med ”riktig mat”. Mat som baseras på riktiga råvaror innehåller mer näring och fibrer än diverse skräpmat. Näring ger din kropp energi och ork och fibrer ger dig mättnad, vilket kan hjälpa till att förhindra sötsug och småätande.

 

2. Drick vatten.

Gör till vana att dricka vatten till ALLA dina måltider. Här finns många kalorier att spara!

Vatten innehåller 0 kalorier oavsett hur mycket du dricker. Detta kan jämföras med tex.

2 dl standard mjölk = 120 kcal

2 dl apelsin- eller äpplejuice = 94 kcal

2 dl lättdryck = 60 kcal

2 dl saft = 100 kcal

2 dl öl = 90 kcal

20 cl vin = 140 kcal

Förutom enstaka juicer och mjölk så innehåller inte någon av dessa ovanstående drycker något näringsvärde som är bra för kroppen. Brukar du tex. dricka mjölk så kan dessa ersättas med en magrare variant såsom minimjölk (2 dl = 70 kcal), lättmjölk (2 dl 80 kcal) eller mellanmjölk (2 dl = 90 kcal). Innehåller i stort sätt samma näring men med mindre antal kalorier..

Att dricka vatten har dessutom flera hälsofördelar! – LÄS MER HÄR!

 

3. Ät fibrer och protein till varje måltid.

Fibrer och protein mättar bra samtidigt som det även ger en behaglig mättnadskänsla.

För den som vill gå ner i vikt så spelar känslan av att man är mätt, en stor betydelse. Det hjälper till att förhindra sötsug och småätande.

LÄS MER!

4 TIPS FÖR MER MÄTTNADSKÄNSLA VID VIKTNEDGÅNG

FÖRBÄTTRA DITT FIBERINTAG

4 HÄLSOFÖRDELAR MED PSYLLIUMFRÖHUSK

LITE OM PROTEIN OCH PROTEINKÄLLOR

ETT ÄPPLE OM DAGEN

 

4. Ät minst 500g frukt, bär och grönsaker varje dag.

Gärna ännu mer…
Ät tex. någon bit frukt eller bär till frukost/mellanmål. Ät alltid grönsaker till varje lunch och middag. Välj grönsaker som du gillar, då blir det lättare en god vana.

Frukt, bär och grönsaker innehåller mängder av bra näringsämnen, vitaminer, mineraler och antioxidanter som har flera positiva effekter för ditt välmående samt som hjälper till att skydda kroppen mot bla. sjukdom.

LÄS MER – FEM OM DAGEN

 

5. Ät varierat av alla näringsämnena protein, kolhydrater och fett.

I en bra och varierad kosthållning ska du inte behöva utesluta något. Satsa på bra kvalitet i de näringsämnen som du äter..

En bra fördelning av dina näringsämnen kan vara 34% protein, 33% kolhydrater och 33% fett. Denna fördelning är även bra för dig som styrketränar eller vill gå ner i vikt, då du säkerställer att du får i dig ett bra dagligt proteinintag. Tex. om du ska äta 1800 kcal/dag så ska ca 612 kcal komma från protein, 594 kcal från kolhydrater och 594 kcal från fett.

Protein innehåller 4 kcal/1g. Kolhydrater innehåller 4 kcal/1g. Fett innehåller 9 kcal/1g.


 

Vill du ha hjälp och rådgivning gällande din kost vid träning eller viktminskning..? Hör av dig med ett mejl och berätta mer om vad du vill ha hjälp med! Kontakta mig på info@ishapeme.se

LÄS MER!

SHAPE UP KOSTRÅD

SHAPE UP KOSTPLAN

FAQ OM SHAPE UP KOSTPLAN

 

Om du till största del håller din kost enligt ovanstående 5 punkter så finns det alltid utrymme för avsteg. Du behöver aldrig hålla en kost strikt men genom att ha olika riktlinjer att följa så är det enklare att skapa nya hälsosamma kostvanor som håller långsiktigt..

 


 

Mimmi
Lic. Personlig Tränare / Cert. Kostrådgivare


Today is my tomorrow. It´s up to me to shape it. To take control and seize every opportunity. The power is in the choices I make each day. I eat well. I live well. I shape me…


 

– Vill du skapa bättre hälsosamma och hållbara kostvanor?
– Komma i bättre form och minska i vikt?
– Få kontroll på ditt sötsug?
– Få mer ork i vardagen?

Beställ i webbshoppen!

SHAPE UP KOSTPLAN

SHAPE UP RECEPT


 

PS. På instagram @ishapeme hittar du massor av inspiration till dina SHAPE UP måltider!

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer