Satsa på extra D-vitamin under vinterhalvåret. Nu under höst och vinter, när dagarna blir mörkare och solen lyser med sin frånvaro, kan det vara svårt för kroppen att få tillräckligt med D-vitamin.

Eftersom D-vitamin är avgörande för flera hälsoaspekter så är det därför viktigt att säkerställa dina nivåer genom att komplettera med kosttillskott eller D-vitaminrika livsmedel som fet fisk, ägg och D-vitaminberikade mejeriprodukter.

Här är 4 hälsofördelar du får när du satsar på extra D-vitamin under vinterhalvåret:

  • FÖRBÄTTRAT IMMUNFÖRSVAR

D-vitamin bidrar till att skydda mot infektioner, vilket är extra viktigt under vintermånaderna när förkylningar och influensa ofta härjar. Håll dig friskare i vinter!

  • STARKARE BEN OCH MINSKAD RISK FÖR BENSKÖRHET

D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium, vilket är nödvändigt för att bygga och underhålla starka ben och minska risken för benskörhet.

  • MER VÄLMÅENDE

Brist på D-vitamin kan leda till trötthet, nedstämdhet och påverka ditt mentala välmående negativt. Många upplever en förbättring i energinivå och humör när de säkerställer tillräckliga nivåer.

D-vitamin är en riktig mood-booster deluxe..

  • BÄTTRE SÖMNKVALITET

D-vitamin spelar en roll i att reglera vår sömncykel, vilket kan vara extra viktigt under de mörkare månaderna när dygnsrytmen ofta hamnar ur balans. Låga D-vitaminnivåer är förknippade med sämre sömnkvalitet, kortare sömnlängd och fler uppvaknanden under natten.

D-vitamin hjälper till att reglera vår dygnsrytm genom att påverka delar av hjärnan som styr vakenhet och sömn. Genom att bidra till produktionen av signalsubstanser, som melatonin, kroppens ”sömn-hormon”, kan D-vitamin hjälpa oss att somna snabbare och förbättra sömnens kvalitet.

D-vitamin har dessutom antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan vara särskilt hjälpsamt för dem som har smärta eller inflammation som stör nattsömnen. Genom att minska inflammation i kroppen kan D-vitamin göra det lättare att sova ostört och vakna utvilad.


Som nämndes tidigare, i inlägget, så påverkar D-vitamin humöret positivt genom att öka nivåerna av serotonin i hjärnan. Ett stabilt humör under dagen gör det ofta enklare att slappna av på kvällen och komma till ro inför natten. Brist på D-vitamin kan leda till nedstämdhet och oro, vilket i sin tur kan påverka sömnen.

För att optimera ditt upptag av D-vitamin så kan du:

Eftersom D-vitamin är fettlösligt, tas det bättre upp om det intas med fett. Att ta D-vitamintillskott med en måltid som innehåller hälsosamma fetter, som avokado, olivolja eller nötter, kan ge ett bättre upptag.

Magnesium hjälper kroppen att aktivera D-vitamin, så om du har låga magnesiumnivåer kan ditt upptag av D-vitamin vara begränsat. Livsmedel som avokado, banan, mörka bladgrönsaker, spenat, grönkål, nötter (speciellt mandel, cashewnötter och paranötter), pumpafrön, linfrön, chiafrön, havregryn, och fullkornsprodukter är exempel på bra källor till magnesium.

D-vitamin och K2 arbetar tillsammans för att förbättra kalciumupptaget. Medan D-vitamin hjälper kroppen att ta upp kalcium, hjälper K2 till att transportera kalciumet till skelettet och hålla det borta från blodkärlen. När kalcium lagras i blodkärlens väggar kan det leda till förkalkning av artärerna, vilket gör kärlen stelare och smalare och som på sikt kan bidra till ökat blodtryck och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Så K2 är viktigt både för att skelettet ska bli starkt och för att skydda blodkärlen från att bli stela och förkalkade.

K2 finns i livsmedel som fermenterade produkter, kött och ost.

Det finns flera kosttillskott på marknaden som kombinerar d-vitamin och K2.

Kroppen verkar ha lättare att ta upp mindre mängder D-vitamin regelbundet, snarare än en stor dos då och då. Så satsa på dagliga D-vitamin doser för bästa effekt.

Vissa mediciner kan minska upptaget av D-vitamin. Om du tar några mediciner regelbundet kan det vara bra att prata med din läkare för att se om det påverkar din D-vitaminnivå.

Låga D-vitaminnivåer kan vara svåra att upptäcka eftersom symtomen ofta är diffusa och liknar andra hälsoproblem. Här är några vanliga tecken på D-vitaminbrist:

1. Trötthet och låg energi – En konstant känsla av trötthet, trots tillräcklig sömn, kan ibland bero på låga D-vitaminnivåer.

2. Nedstämdhet eller sämre humör – D-vitamin påverkar serotonin och andra signalsubstanser i hjärnan, så en brist kan påverka humöret.

3. Sämre immunförsvar – Frekventa förkylningar eller infektioner kan vara ett tecken på att immunförsvaret inte är optimalt.

4. Muskelsvaghet och ledvärk – D-vitamin är viktigt för muskelfunktionen, och brist kan leda till muskelsvaghet eller smärta i muskler och leder.

5. Benskörhet eller ökad risk för frakturer – Eftersom D-vitamin är avgörande för kalciumupptaget och bentätheten, kan långvarig brist leda till svagare ben.

Det bästa sättet att veta säkert om du har låga D-vitaminnivåer är genom ett blodprov som mäter koncentrationen av D-vitamin. Blodprov kan tas via vårdcentral eller på ett provtagningsställe. Det finns även möjlighet att beställa hemmatest från vissa företag, som därefter analyseras på labb.

Fokusera alltid i första hand på en varierad och näringsrik kost och komplettera med kosttillskott vid behov.


Mimmi
Lic. Personlig Tränare / Cert. Kostrådgivare



LÄS MER


Följ gärna ISHAPEME på instagram @ishapeme

Du kan även göra ditt köp med ditt friskvårdsbidrag från Epassi, Wellnet eller Benefits. Sök på ISHAPEME i din Epassi-app eller i din Wellnet- eller Benefitsportal.

Betala med Epassi

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer