Lite om PROTEIN & proteinkällor…

Lite om protein & proteinkällor.

Lite om protein & proteinkällor

 

Protein är det viktigaste näringsämnet när det gäller att bevara musklerna och behålla formen, bygga muskler eller gå ner i vikt.

Protein ger en längre mättnadskänsla och det hjälper dig att öka din ämnesomsättning samt så deltar det i cellernas uppbyggnad och har en viktig del i immunförsvaret. Då det dessutom krävs en hel del energi för att bryta ner proteinet så hjälper det dig att öka din energiförbrukning vilket är en fördel om du vill gå ner i vikt.

Protein är det näringsämne som mättar bäst i förhållande till kalorimängd och är därmed också ett effektivt knep mot sötsug och för att motstå frestelser. 1 gram protein motsvarar ca. 4 kalorier.

Protein lagras inte i kroppen och därför är det viktigt att se till att tillföra protein jämnt fördelat under hela dagen och för att optimera din muskeltillväxt så bör du se till att äta protein till varje måltid. Musklerna i sin tur hjälper dig att öka din ämnesomsättning och fettförbränning i kroppen.
Om du har svårt att få i dig tillräckligt med protein från dagens måltider så är proteinpulver/whey ett bra komplement att ta till med ett högt proteininnehåll till endast ett fåtal kalorier.

Hur mycket protein bör man äta om dagen?
Friska och aktiva kvinnor bör ligga på ett intag av 1,6-2,2g/kg kroppsvikt per dag.
Tex. vid en vikt på 60kg bör man ha ett dagligt intag av protein på mellan 96-132g fördelat jämnt under dagens alla måltider.

Tänk på att om du ska äta 100g protein om dagen så motsvarar det inte 100g kött, KYCKLING eller ägg. Läs alltid innehållsförteckningen. Tex så innehåller 100g rå kyckling 23g protein.

Tips! På LIVSMEDELVERKETS hemsida hittar du näringsinnehållet på de flesta råvaror.

Förslag på bra proteinkällor är: Kyckling, kalkon, lax, tonfisk, torsk, makrill, räkor, ägg, nötfärs 5-10%, rostbiff, fläskfilé, viltkött, tofu, mager ost (10%), mozzarella, fetaost (10%), keso, kvarg och kesella.

Förslag på bra vegetariska proteinkällor: Bönor, ärtor (kikärtor och gröna ärtor), linser, tofu, nötter/nötsmör, frön, hummus, havre, quinoa och bovete.

 

Kom i håg! Du får inte mer muskler av att äta protein utan proteinet kan hjälpa dig att bevara de muskler du har samt förbättra dina resultat utav din träning.

Mimmi
Lic. Personlig Tränare / Cert. Kostrådgivare


Today is my tomorrow. It´s up to me to shape it. To take control and seize every opportunity. The power is in the choices I make each day. I eat well. I live well. I shape me…


 

LÄS MER

 

https://ishapeme.se/kom-i-form-med-shape-up-kostplan/

https://ishapeme.se/forbattra-dina-traningsresultat-3/

https://ishapeme.se/4-tips-for-mer-mattnadskansla-vid-viktnedgang/

Följ:
0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer