Denna lilla dryck gjord på MUNGBÖNA fick följa med hem från BALIRESAN. Smaken..? Intressant och ANNORLUNDA kan man säga, men väldigt god.

Jag tycker det är roligt att PROVA nya smaker och hälsosamma produkter och lära mig mer om vad de har att TILLFÖRA kroppen. Just denna drycken är sötad men nu har jag googlat fram RECEPT på hur jag kan göra min alldeles egen mungbönedryck…

Lite fakta om MUNGBÖNOR

Mungbönan är en lättsmält böna med GOD smak. Den lämpar sig väl för groddning och de är både proteinrika och FIBERRIKA och passar utmärkt att ha i SALLADER, soppor samt olika typer av röror och grytor. Näringsinnehållet ökar väsentligt i baljväxterna när du groddar dem. Dessutom får kroppen lättare att ta till sig NYTTIGHETERNA. Mungbönor innehåller stora mängder B-, C- och E-vitamin. Det som i handeln kallas för ”böngroddar”är oftast groddar av mungböna.

Jag tänker definitivt TESTA att lägga in mer mungbönor i min kost framöver, både i sallader och GRÖNA smoothies.

GRODDA mungbönor: Skölj 1 dl bönor och blötlägg över natten. Häll bort vattnet och skölj dem igen. Låt burken stå under en handduk, gärna upp och ned med nät över öppningen så att vattnet kan rinna av ordentligt. Skölj sedan groddarna 2 – 3 gånger per dag. Efter 4 – 5 dagar är groddarna klara. Ställ dem nu i fönstret så blir de vackert gröna. Förvara groddarna i kylen. Hållbarhet ca 5 dagar.

Groddarna är riktiga små ENERGIBOMBER fulla med vitaminer och mineraler.

DRYCK på mungböna: Ta färdig groddade mungbönor och mixa med vatten till önskvärd konsistens.

KOKA mungbönor: Blötlägg bönorna i rikligt med vatten (en del bönor – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj bönorna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del bönor – två delar vatten) under lock i 10 minuter. Fiska upp en böna och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 5 minuter till. Upprepa sedan detta tills bönorna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente. Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl. 1 dl torra mungbönor ökar i volym till ca 3 dl när de kokas.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer