4 hälsofördelar med PSYLLIUMFRÖHUSK

4 hälsofördelar med psylliumfröhusk.

4 hälsofördelar med psylliumfröhusk


 

Vad finns det för hälsofördelar med psylliumfröhusk..?

Psylliumfröhusk, även kallad psylliumfröskal eller psylliumfiber är en form av lösliga fibrer. De består av skal från psylliumfrön och de innehåller en hög halt av kostfibrer och är naturligt glutenfria. Genom att tillsätta psylliumfröhusk i din mat som en daglig rutin så kan det ge dig en rad olika hälsofördelar så som..

1. Psylliumfröhusk förbättrar matsmältningen.
Genom att absorbera vatten i tarmen och bilda en geléliknande massa så kan psylliumfröhusk bidra till att mjuka upp avföringen och göra den lättare att passera.
Det kan även fungera som ett bulkmedel i tarmen och öka tarmrörelserna, vilket kan bidra till att minska förstoppning och förbättra regelbundenhet.
Psylliumfröhusk fungerar även som en prebiotisk fiber som gynnar tillväxten av hälsosamma tarmbakterier.
Psylliumfröhusk kan vara effektivt och användbart för personer som lider av förstoppning eller diarré.

2. Psylliumfröhusk hjälper till att sänka nivåerna av ”det dåliga” kolesterolet, LDL-kolesterol,
vilket kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Psylliumfröhusk kan minska absorptionen av kolesterol i tarmen och därmed minska mängden kolesterol som når blodomloppet. Detta beror på att psylliumfiber binder till sig kolesterol och transporterar bort det från kroppen, vilket därmed kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna och därmed minska risken för hjärtsjukdomar.

3. Psylliumfröhusk kan bidra till att förhindra blodsockerfall och minska risken för insulinresistens.
Eftersom psylliumfröhusk både kan fördröja samt minska absorptionen av kolhydrater i tarmen så kan den bidra till att minska mängden glukos som når blodomloppet och på så sätt bidra till att minska blodsockerfallen som kan uppstå efter måltider.
Psylliumfröhusk hjälper till att reglera blodsockernivåerna genom att sakta ner absorptionen av socker i tarmarna vilket kan bidra till att minska blodsockernivåerna och därmed minska risken för insulinresistens och diabetes typ-2.

Det är viktigt att notera att psylliumfröhusk inte ersätter annan medicinsk behandling för diabetes typ-2 eller andra hälsotillstånd. Diskutera alltid med din läkare innan du gör förändringar i din kost.

4. Psylliumfröhusk kan bidra till ökad mättnadskänsla och minskad aptit.
Detta kan hjälpa till att kontrollera viktökning och förhindra överätning.
Psylliumfrön sväller när de kommer i kontakt med vätska i tarmen så bidrar det till att öka volymen i magen och på så sätt skapa en känsla av mättnad. Eftersom psylliumfröhusk hjälper till att hålla blodsockernivåerna mer stabila så kan det påverka till att minska sötsug, hunger och aptit.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ!
För att förhindra gasbildning, uppblåsthet och förstoppning så är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten. Minst 1 – 1,5 liter vatten/dag jämt fördelat under dagen.

Om du har problem med matsmältningen eller andra hälsoproblem, bör du alltid konsultera med din läkare innan du gör förändringar i din kost.

Rekommenderad dagsdos är 1-2 tsk, 1 – 3 ggr dagligen.
Börja med 1 tsk/dag och testa dig fram och glöm inte dricka vatten regelbundet under dagen!


 

TIPS PÅ HUR DU KAN ANVÄNDA PSYLLIUMFRÖHUSK I MATEN

– Lös upp i 1-2 dl vätska tex. vatten eller juice på morgonen eller i samband med måltid.

– Blanda ner 1-2 tsk i gröten eller strö på yoghurt eller fil tillsammans med müsli, frukt eller flingor.

– Banda ner i pannkakssmet.

– Tillsätt 1-2 tsk i din smoothie.

– Använd som fiberberikning vid bakning.


 

Själv blandar jag alltid ner 2 tsk varje morgon i antingen gröten eller på min a-fil frukost. Alltid i kombination med pumpafrön och linfrön också. Eftersom jag vet med mig att jag äter annan fiberrik mat (som frukt och grönsaker) under dagen så nöjer jag mig med det.

Visst är det fantastiskt att något så litet och till synes obetydligt kan bidra med så mycket. Det är sånt här som jag gärna kallar för funktionell mat. Dvs. något som har ett syfte och fyller en funktion för min hälsa.

Kom ihåg att små enkla vardagliga förändringar blir så småningom nya hälsosamma vanor, som på sikt bidrar till en förbättrad hälsa och ett bättre välmående.

Fundera över hur du kan trolla ner lite nyttigheter i dina dagliga matrutiner!

Mimmi
Lic. Personlig Tränare / Cert. Kostrådgivare


Today is my tomorrow. It´s up to me to shape it. To take control and seize every opportunity. The power is in the choices I make each day. I eat well. I live well. I shape me…


 

LÄS MER

FÖRBÄTTRA DITT FIBERINTAG

4 TIPS FÖR MER MÄTTNADSKÄNSLA VID VIKTNEDGÅNG

FEM OM DAGEN

MINA 5 BÄSTA KOSTRÅD

FUNKTIONELL FRUKOST

Följ:
0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer