Delar detta inlägget igen då det känns både aktuellt och intressant för många. Maten som vi äter har stor betydelse för vår hälsa, vårt immunförsvar och vårt välmående.

I arbetet som kostrådgivare så är det en självklarhet att hjälpa personer att förstå vikten av bra näringsriktig mat.

MATENS BETYDELSE
Oftast när många pratar om mat så handlar det om hur mycket man äter för att hålla vikten, gå ner i vikt eller gå upp i vikt. Och detta är ju i sig helt rätt att hur många kalorier vi äter har störst betydelse för just vikten..

MEN faktum är att maten har en annan betydelse för oss, nämligen..

1. Att ge oss energi. Energin vi får i oss via maten har som störst betydelse att hålla våra kroppar vid liv. Vi har alla ett minimum av energi som vi behöver för att bara existera helt i vila utan att röra på oss överhuvudtaget. Därutöver behöver vi dessutom energi för att orka med vår vardag så som all rörelse vi utför under en dag som tex. vi går, springer, leker, tränar, lyfter saker mm.. Beroende på hur aktiva vi är så behöver alltså kroppen ytterligare energi för att orka klara av dessa saker.

Äter vi den mängd kalorier/energi som vår kropp gör av med dagligen i snitt så ligger vi på en stabil vikt, äter vi mer än vi gör av med så går vi upp i vikt och överskottet lagras då i våra energireserver i fettväven och på motsatt sätt om vi äter mindre och ligger på ett underskott så tar vi ifrån våra fettreserver och vi går då ner i vikt.

Med detta sagt så innebär det ju egentligen att vi kan stoppa i oss vad som helst så länge vi ligger på ett visst antal kalorier/dag så kan vi få de resultat vi vill ha..

Nja, inte riktigt..

2. Maten vi äter ger oss näring. Allt vi stoppar i munnen och äter fyller en funktion för kroppen och dess olika organ. Varje näringsämne: protein, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och antioxidanter som vi får i oss via maten, ger kroppen energi och byggstenar på olika sätt. Ju bättre kvalitet vi väljer på dessa byggstenar desto större förutsättningar har vi att hålla oss friska och må bra.

Vi behöver alltså se till så att våra dagliga kalorier som vi äter även innehåller bra näringsämnen. Uttrycket ”Du blir vad du äter” har alltså en rätt så bra innebörd.

Väljer vi att äta sämre kvalitet på vår mat, dvs skräpmat, godis, chips, kakor och andra halvfabrikat så får vi oftast i oss en hel del energi men i stort sett utan några som helst näringsämnen. Den sortens kost brukar benämnas ”tomma kalorier”, då de helt enkelt är just det.. kalorier utan näring.

Fyller vi stor del utav vårt kaloriintag med denna sorts mat så finns inget större ytterligare utrymme för att få i oss de näringsämnen som vi faktiskt behöver.

Fel sorts mat gör kroppen trött och orkeslös, det påverkar även vår koncentration och prestation, koncentration, inlärning, vårt blodsocker, våra blodfetter, tarmarnas funktion, fettförbränning och muskeluppbyggnad osv..

Dåliga matval är även bakgrund till flera utav dagens välfärdssjukdomar så som diabetes typ-2, hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, ledsjukdomar och värk, depression, övervikt mm.

Gör kloka val och var medveten om vad det är du stoppar i dig.
Det handlar inte enbart om din vikt utan om din hälsa i största allmänhet..

VILL DU HA HJÄLP ATT KOMMA IGÅNG MED HÄLSOSAMMA KOSTVANOR..?

Beställ SHAPE UP KOSTPLAN i webbshopen! Beställ här! SHAPE UP KOSTPLAN

PS. På instagram @ishapeme hittar du massor av inspiration till dina SHAPE UP måltider!

Mer info om SHAPE UP KOSTPLAN hittar du här i FRÅGOR & SVAR OM SHAPE UP KOSTPLAN.

Genom att följa en kostplan får du bättre förutsättningar att hålla dig till din viktplan och på sikt nå ditt mål.

Ta hand om er..<3

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer