VIKTMINSKNING OCH ALKOHOL – HUR SKA MAN TÄNKA HÄR..?

Ja hur ska man egentligen tänka kring viktminskning och alkohol då våra liv emellanåt består av många glada och härliga stunder där vi umgås med vänner och firar diverse stor helger, högtider och semestrar samt njuter av livet..

I många av dessa sammanhang så ingår både mat och alkohol.
Här nedan följer en del tankar på hur man kan tänka kring just alkoholen vid dessa tillfällen om det är så att du har ett mål att gå ner i vikt.

Om du har som målsättning att gå ner i vikt så måste du konsumera alkohol med måtta. Om du vet med dig att du har svårt att hålla igen med alkoholen och ofta tar ett glas vin eller en drink för att varva ner eller ofta är ute och festar så behöver du göra stora förändringar om du har som mål att gå ner i vikt.

Många upplever att de inte går ner i vikt trots att de håller en strikt kosthållning gällande maten men på helgen sen så dricker man stora mängder alkohol därutöver, som man då tror inte ska räknas. Men tyvärr så gör de det..

Istället skyller man på att dieten inte fungerar osv.
För en del räcker det t.om att endast hålla sig borta från alkoholen för att få den viktminskning man är ute efter.

 

VARFÖR BÖR MAN DÅ UNDVIKA ATT DRICKA ALKOHOL VID VIKTMINSKNING?

Alkohol har ett högt energiinnehåll och är ett bra exempel på ”tomma kalorier”, dvs. den ger varken mättnad eller näring men däremot många kalorier som kan leda till oönskad viktökning.

Självklart är det olika energiinnehåll i olika drycker och vissa är mer självklara att undvika om du har som mål att gå ner i vikt. Många drinkar kan vara rena sockerbomben och bör undvikas. Likaså likörer i olika former som innehåller stora mängder energi från socker samt även ibland grädde. Cider och alkoläsk har också ett högt innehåll av socker och kalorier.

Omdömet försämras lätt när man dricker alkohol vilket gör att man lättare småäter från chips- och godisskålar även om man vet att man inte borde. En annan bieffekt är att hungerkänslorna lätt ökar när man druckit en del på kvällen. Det är lätt att falla för frestelsen att ta en kebab, hamburgertallrik eller korv med mos innan man ger sig av hemåt..?

Även dagen efter finns det ett stort sug efter energirik mat för att ”återställa balansen”.
Det tar tid för kroppen att bryta ner alkoholen. Så länge som du har alkohol kvar i blodet så nästintill avstannar förbränningen av fett då kroppen väljer att bryta ner alkoholen först. Så ju större mängder du har druckit desto längre tid tar det för kroppen att återhämta sig och fettförbränningen blir lidande under tiden.

 

MÅSTE MAN STANNA HEM OCH UNDVIKA FESTER OCH SOCIALA SAMMANHANG DÄR DET SERVERAS ALKOHOL?

Nej såklart inte, det finns en del tips du kan använda dig av.
Dock vill jag tillägga – Att om du är seriös med din viktminskning så bör du avstå alkohol i möjligaste mån under din viktminskningsperiod.
Du får garanterat bättre resultat då!

Om du ändå vill dricka något alkoholhaltigt så kan du tex. testa något av följande:

  • Välj att dricka rödvin eller torrt vitt vin.
  • Kontrollera och begränsa ditt intag.
    Ha en plan för hur mycket du har tänkt dricka, så är det lättare att stanna där.
  • Drick inte före eller under en måltid då detta gärna triggar till att äta mer.
  • Blanda ev. drinkar med lightläsk.
  • Drick långsamt så att ett och samma glas varar längre, istället för påfyllning ofta.
  • Fyll på med vartannat glas vatten.

Tänk på att alkoholfria alternativ är inte alltid bättre än alkoholhaltiga när man ser till kaloriinnehållet. Låt dig inte luras här!

Slutsats:
Har du som mål att gå ner i vikt så avstå alkohol under dieten! Håll dig till den kost som din kostplan tillåter. Resultaten och viktminskningen kommer snabbare då och du slipper börja om igen från början varje måndag..

Kom ihåg att du behöver inte avstå från alkohol för alltid utan endast under en begränsad period av ditt liv.

Jag förespråkar absolut inte avhållsamhet från alkohol utan vill med detta blogginlägg endast förmedla tankar att förhålla sig kring gällande alkohol i kombination med viktminskning.

 

VILL DU KOMMA I GÅNG MED HÄLSOSAMMA KOSTVANOR..?

Jag hjälper dig med tydliga kostråd på hur du kan göra förändringar i din kosthållning som ger dig resultat du vill ha.
Boka in SHAPE UP KOSTRÅD – Välj mellan SHAPE UP BASIC eller SHAPE UP 4 VECKOR (med möjlighet till förlängning).

 

SHAPE UP KOSTRÅD – BASIC
Vid ett tillfälle ger jag dig personliga kostråd att följa för att komma i gång med hälsosamma kostvanor och en eventuell önskad viktminskning.

SHAPE UP KOSTRÅD – 4 VECKOR
Under 4 veckor så kommer jag att coacha dig på vägen för att skapa hälsosamma kostvanor som håller långsiktigt men även hjälpa dig med behov att komma i gång med en önskad viktminskning.
Med fokus på hälsosamma kostvanor får du hjälp att bryta dåliga vanor, må bättre och få mer ork i vardagen, bli kvitt eventuellt sötsug och känna dig lättare i kroppen.
Din målsättning är individuell för dig. Skapad av dig och utformad av dig.
Min roll som din kostrådgivare är att guida dig och hjälpa dig att hitta lösningar för att du ska uppnå ditt önskade mål.
Vi utgår från dig och hittar lösningar som fungerar i din vardag!
LÄS MER HÄR OM SHAPE UP KOSTRÅD!

 

För dig som vill komma i gång med hälsosamma kostvanor på egen hand finns SHAPE UP KOSTPLAN och SHAPE UP RECEPT.

SHAPE UP KOSTPLAN
En lågkaloridiet för dig med målsättning att komma i bättre form och minska i vikt eller för dig som vill minska ditt sötsug och samtidigt motiveras och inspireras till att skapa hållbara hälsosamma kostvanor.
LÄS MER HÄR OM SHAPE UP KOSTPLAN

SHAPE UP RECEPT
Innehåller 48 olika lunch- och middagsrecept. Alla recept är uträknade med angiven mängd kalorier, protein, kolhydrater samt fett, för dig som vill ha koll.

Recepten är skapade enligt grundmallen i SHAPE UP KOSTPLAN och oavsett vilket lunch/middagsrecept du väljer så får du alltid en välbalanserad, mättande och näringsriktig måltid med ett lågt kaloriinnehåll.

Alla recept är lättlagade med steg-för-steg beskrivning för enkel tillagning.
SHAPE UP RECEPT är ett komplement till SHAPE UP KOSTPLAN men fungerar även enskilt som en receptsamling för dig som vill äta gott, näringsrikt och mättande men samtidigt hålla koll på ditt kaloriintag.Recepten innehåller mellan 320 – 475 kcal.
LÄS MER HÄR OM SHAPE UP RECEPT

 

Har du frågor & funderingar, kontakta mig gärna på info@ishapeme.se.

Mimmi
Lic. Personlig Tränare / Cert. Kostrådgivare

Today is my tomorrow. It´s up to me to shape it. To take control and seize every opportunity. The power is in the choices I make each day. I eat well.   I live well. I shape me…


 

LÄS MER

4 HÄLSOFÖRDELAR MED PSYLLIUMFRÖHUSK

3 ENKLA TIPS FÖR MER MÄTTNAD VID VIKTNEDGÅNG

FEM OM DAGEN

MINA 5 BÄSTA KOSTRÅD

FUNKTIONELL FRUKOST

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer