4 anledningar till varför du INTE lyckas gå ner i vikt..

4 anledningar till varför du inte lyckas gå ner i vikt.

4 ANLEDNINGAR TILL VARFÖR DU INTE LYCKAS GÅ NER I VIKT


 

Det kan finnas flera olika anledningar till varför du inte lyckas gå ner i vikt. Här nedan listar jag 4 av de vanligaste anledningarna som kan påverka dina resultat i din strävan att gå ner i vikt..

1. Du har inte koll på ditt energiintag = dina dagliga kalorier

I det stora hela så fungerar viktminskning som så att du måste ha ett lägre intag av energi än vad du förbrukar. Med detta menas att du som vill gå ner i vikt behöver äta färre kalorier än vad din kropp förbrukar under en dag.

Med det sagt så innebär det inte att du kan äta hur få kalorier som helst under en dag i tron att få resultat snabbt. Din kropp behöver ju såklart energi (kalorier) för att fungera i vardagen. Du behöver ork för att prestera och utan energi så går kroppen ner i sparläge och du blir trött och orkeslös, vilket i sin tur resulterar i att din ämnesomsättning (metabolism) minskar. Får du dessutom för lite energi i kroppen så väljer kroppen att i första hand bryta ner muskelmassa istället för fett och det är något som såklart helst ska undvikas.

Ett rimligt kaloriunderskott för viktminskning brukar ligga runt -500 kalorier / dag.

Det är viktigt också att aldrig äta färre än 1200 kalorier / dag. Detta bör ses som ett absolut minimum för att kroppen skall få den energi och näring som den behöver, för att du skall må bra, hålla dig frisk och ha ork i vardagen.

I vissa undantagsfall så kan man lägga sig på ett större kaloriunderskott än 500 kalorier, tex om man är kraftigt överviktig men oavsett så bör man aldrig ligga lägre än 1200 -1400 kalorier / dag.

Ska du lyckas gå ner i vikt så är det viktigt att ha koll på dina dagliga kalorier, det är det som ger dig ditt resultat. En längre tids dagligt överskott av kalorier, dvs. det som är överskott i förhållande till vad din kropp dagligen förbrukar, kommer på sikt att orsaka viktökning. 

 

Här kan du enkelt RÄKNA UT DITT DAGLIGA KALORIBEHOV – oavsett om du vill behålla din nuvarande vikt, gå ner i vikt eller om du har behov av att gå upp i vikt.

Viktigt är också att du har en bra fördelning utav ditt energiintag och att den största delen av ditt intag består utav näringsrik mat. Slösa inte dina kalorier på skräpmat och så kallade ”tomma kalorier” utan näring!


2. Du rör på dig för lite

Många rör på sig alldeles för lite i vardagen. Stillasittande arbete. Bil, buss, tåg till jobbet. Kvällar/helger som tillbringas hemma i tv-soffan osv..

Att vara aktiv i vardagen är viktigt för din hälsa och påverkar även din energiomsättning, dvs. det du inte gör av med i kalorier i förhållande till vad du äter, lagras i dina fettdepåer, vilket innebär att du på sikt går upp i vikt i stället för att lyckas gå ner i vikt.

Vill du få till en stabil viktminskning så behöver du komma igång med någon sorts träning. För många kan det räcka med dagliga promenader men vill du se riktigt bra resultat så bör du satsa på någon form av styrketräning. Fördelarna med styrketräning är flera men framförallt att du stärker upp din kropp, du kan förbättra din hållning, få mer energi,  minska spänningar i rygg och nacke men styrketräning hjälper dig även att forma din kropp och tajta till den, vilket kan behövas vid en eventuell viktminskning.

Den största fördelen med styrketräning är dock att du bygger muskler. Muskler som i kombination med det du äter, hjälper dig att öka din ämnesomsättning. Detta innebär att du även förbränner fett när du inte tränar, dvs. i din vila. Det är nämligen efter ett tungt styrkepass som dina muskler jobbar med att reparera sig och bygga upp sig och då krävs energi som de tar ifrån dina fettdepåer.. Du bränner alltså fett även i din vila, bra va..!

Träning och rörelse i samband med din viktminskning kommer att ge dig snabbare och förbättrade resultat!

 

KOM I GÅNG MED TRÄNING

VIKTMINSKNING MED POWERWALK

28 dagars utmaning med viktminskning
28 dagars utmaning med viktminskning.

 

SHAPE UP KOST- & TRÄNINGSGUIDE – Komplett guide med kostplan & träningsprogram både för gym och hemma!

Komplett kost- & träningsguide
Komplett kost- & träningsguide.

 


3. Du sover dåligt eller får för lite sömn

Din sömn spelar en viktig roll för din hälsa och din ämnesomsättning.

Dålig sömn under en längre tid kan utlösa stresshormonet kortisol. Stressystemet påverkar både ämnesomsättningen, hjärnans belöningssystem och den hormonella mättnadsregleringen. Det kan leda till att man går upp i vikt eller får svårt att bli av med oönskad övervikt – även om man äter lagom mycket och en väl sammansatt kost.

När vi känner trötthet så är också risken stor att vårt sötsug ökar vilket då leder till småätande och ett ökat kaloriintag.


4. Mediciner och olika sjukdomstillstånd

För den som vill lyckas med att gå ner i vikt så är det viktigt att känna till att det finns mediciner och olika sjukdomstillstånd som kan påverka dina resultat och i vissa fall så spelar det då ingen roll hur du själv försöker påverka din vikt.

Tala med din läkare och få råd som du kan förhålla dig till. Kanske finns det någon likvärdig medicin som inte påverkar din ämnesomsättning negativt.

Har du problem med din ämnesomsättning så kanske du har ett problem med sköldkörteln. Detta kan ses på eventuella tester / blodprover. Tala med din läkare eller vänd dig till någon privat klinik som utför blodprover (tex. werlabs) och få dina värden testade.


 

Flera av de ovanstående faktorerna hänger ofta ihop.

Ditt energibehov och din aktivitetsnivå (rörelse/träning) hänger definitivt ihop. Vissa sjukdomstillstånd kan bero på övervikt och dåliga kostvanor. Dålig sömn kan bero på dåliga matvanor,  för lite fysisk aktivitet eller kanske stress som du kan påverka med avslappning eller träning som i vissa fall kan öka din stresstålighet osv..

Överlag så är både fysisk aktivitet och en varierad och näringsriktig kost alltid bra för alla.

För mycket skräpmat, mat av dålig kvalitet och näringsfattig mat under en lång tid kommer på sikt att påverka både vikt och hälsa negativt och är inte att föredra för den som vill lyckas att gå ner i vikt.

 

I de allra flesta fall så är det endast DU själv som kan påverka dessa faktorer om det är så att du vill gå ner i vikt, med undantag av vissa sjukdomstillstånd eller livsnödvändiga mediciner.

  • Det är endast du som är ansvarig för vad du väljer att äta.
  • Det är du som ansvarar för hur du tar hand om din kropp och vilka aktiviteter som du väljer att utföra.
  • Det är bara du som kan påverka din sömnkvalitet. Här är viktigt att faktiskt gå till botten med orsaken till dina sömnproblem och börja med att försöka lösa dem. Har du problem med tex. stress, oro eller ångest så försök att bearbeta dessa problemen i första hand. Att börja ta sömntabletter för en bättre sömn bör vara sista utvägen eller i vissa fall enbart användas under en kort period. Tala med din läkare om olika behandlingsalternativ istället för medicinering. Om dina sömnproblem beror på att du ligger vaken och skrollar i mobilen eller tittar på netflix.. ja då börjar du där..

 

Det kan låta hårt men..  Är det så att du vill lyckas att gå ner i vikt, så måste du ta ansvar för det du själv kan göra i första hand!

 


 

Behöver du hjälp att komma igång med hälsosamma kostvanor och/eller träning & aktivitet?

I webbshoppen hittar du olika program inom både kost och träning – anpassat för olika nivåer

T.ex. SHAPE UP KOSTPLAN

SHAPE UP KOSTPLAN är en lågkaloridiet för dig med målsättning att komma i bättre form och minska i vikt eller för dig som vill minska ditt sötsug och samtidigt motiveras och inspireras till att skapa hållbara hälsosamma kostvanor. Du får en enkel mall att följa där varje måltid är balanserad och näringsriktig med en bra fördelning av protein, kolhydrater, fett och fibrer.


 

Eller hör av dig till mig på info@ishapeme.se och berätta vad du vill ha hjälp med så börjar vi där..

Mimmi
Lic. Personlig Tränare / Cert. Kostrådgivare


Today is my tomorrow. It´s up to me to shape it. To take control and seize every opportunity. The power is in the choices I make each day. I eat well. I live well. I shape me…


 

LÄS MER

RÄKNA UT DITT DAGLIGA KALORIBEHOV

4 TIPS FÖR MER MÄTTNADSKÄNSLA VID VIKTNEDGÅNG

VIKTMINSKNING OCH SÖMN

5 SÄTT PÅ VILKA STYRKETRÄNING KAN BIDRA TILL VIKTMINSKNING

VARFÖR GÅR VI UPP I VIKT?

MINA 5 BÄSTA KOSTRÅD

 

KALORISMARTA RECEPT

LAXPYTT PÅ 5 INGREDIENSER

SPAGETTI  MED TONFISKSÅS

KRÄMIG TAGLIATELLE MED KYCKLING & CHAMPINJONER

 

Följ:
0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer