Behöver man avstå från trevligt umgänge med mat och dryck, bara för att man är rädd för att gå upp i vikt..?

Påsken är bara en av alla högtider som vi firar i vårt avlånga land.
Och när vi vill fira något så innefattar det oftast trevligt umgänge med mat och dryck.

Det går inte att undvika alla tillfällen när något ska firas eller när man ska träffas med goda vänner eller i sällskap där det bjuds på mat och dryck. Allt detta är en del av livet och oftast en ganska trevlig sådan som kan ge oss glädje, välmående och ny energi.

Alla dessa tillfällena är till viss del jämt utspridda över hela året och det blir ju ganska så svårt att undvika dem alla..

Tänk dig att du har som nyårslöfte att bli mer hälsosam det kommande året.
Oftast spricker tanken redan på nyårsdagen. Lite trött och kanske bakis. Småsugen på något gott och gärna onyttigt. Det är inte för inte som nyårsdagen = den dag då det säljs flest pizzor i vårt land.
Ok. Men börjar den 2 januari då. Nej men sen kommer trettonhelgen bara några dagar efter.
Kanske sen då..?
Kick-off på jobbet, någon födelsedag att fira i januari och nån vecka senare så är det sportlovsvecka med olika aktiviteter med barnen eller kanske en skidsemester. Jo men efter sportlovet så kan man ju nog dra i gång. Då finns det tid att komma i form innan sommaren.
Visst ja, bortbjuden på bröllop i början av mars och sen kommer våffeldagen och påsken är ju tidig i år. Hinner jag om jag börjar efter påsk..? Oops nu närmar vi oss valborg och sen kommer kristihimmelsfärdsdag och sen är det ju pingst, morsdag, skolavslutning, student, sommarsemester och för att inte tala om alla fredagsmyskvällar däremellan.. Det känns hopplöst att ens tänka tanken att börja för något stör planen hela tiden.

Känner du igen dig..? Men så hur gör man då..?

Fundera lite på varför man oftast tänker att jag börjar sen eller jag börjar efter det eller det..

Måste det innebära att vi överäter och går upp flera kilo på en storhelg..?

Det finns ingen hemlig formel på hur man ska hantera dessa tillfällen men genom att vara medveten, konsekvent och att ha en genomtänkt plan så kan det hjälpa dig.

Här kommer några tips!

HA EN PLAN!
Var förbered och ha en plan när du är bortbjuden.

Du behöver inte avstå allt men du behöver heller inte äta av allt det som bjuds. Välj ut godsakerna som du gillar bäst. Tänk dig en tallriksmodell av det du äter.

Tänk så här..
En tallriksmodell: ¼ proteinrik mat. ¼ kolhydratrik mat. ½ grönsallad, grönsaker, frukt eller bär.

Så tex. om du är bjuden på en påskbuffé..
Fyll ¼ av tallriken med proteinrik mat så som lax, sill, ägg , kanske nån köttbulle och prinskorv el. likn.
¼ av tallriken fyller du med någon form av kolhydrater tex. potatis, janssons frestelse, rotfukter eller bröd och resterande ½ fyller du med grönsallad/grönsaker. Komplettera med en mindre mängd dressing, sås eller vinägrett.

Tallriksmodellen kan du använda dig av vid de flesta tillfällen när du äter ute eller borta. Nojja dig inte över antalet kalorier eller fettmängd utan ät av det som bjuds men begränsa dig till en portion.

Ät långsamt och njut av maten så varar den längre och du hinner känna mättnad och undviker därmed att ta mer.
Drick vatten/kolsyrat vatten till maten, skippa läsk/påskmust eller välj en lightvariant. Njut av ett glas öl eller vin om du vill men begränsa alkoholkonsumtionen.

Dessert och godsaker efteråt..?
Kanske räcker det med att ta en kopp kaffe och en liten godsak.. eller ät endast en mindre del av desserten.

Undvik att överäta om du har som mål att minska i vikt. En extra portion blir dubbelt upp i antalet kalorier som du får i dig. Det kan vara värt att tänka på.

Behövs den extra portionen verkligen? Är du fortfarande hungrig?

Tallriksmodellen är en enkel mall att följa som ger dig tillräckligt med mat för att bli mätt och ge dig energi, utan att bli övermätt, trött och slö. Tänk lagom..

VAR KONSEKVENT
Ät som vanligt resten av dagen, både före och efter. Och fortsätt att följa din vanliga kostplan även efter ”påskmåltiden”, festkvällen eller semestern..

Kanske äter du lite fler kalorier under denna måltiden/semesterveckan men det är inget att haka upp sig på, du kommer inte att gå upp flera kilo pga detta.

Det är inte det du äter vid dessa enstaka tillfällen eller på din semester som kommer göra att du går upp i vikt utan det beror oftast på allt det som du äter däremellan..

Det är inte ovanligt att vågen eventuellt visar på mer dagen efter en bjudning eller när man kommer hem från en semester. Detta är oftast vätska som kroppen samlat på sig extra pga mer saltad mat eller annat. Det kommer att justera sig själv inom ett par dagar.

Var bara konsekvent och fortsätt med din plan som du har.
Avbryt inte och tänk inte att ”Nu är allt ändå förstört”. Bara fortsätt precis som innan. Det är dina dagliga regelbundna rutiner som ger dig dina resultat. Små avsteg på vägen, här och där, är inte avgörande.

Var inte rädd för att bli bortbjuden eller gå ut och äta på restaurang. Njut och se fram emot din semester/semesterresa. Du behöver inte vara i toppform bara för att du skall resa på semester. Du behöver inte ”vrålbanta” med någon svältkur för att vara i form till semestern. Börja där du är och låt det ta tid, steg för steg.

Var konsekvent och tillåt det att ta tid med enstaka avsteg då och då. Då mår du bra på resan mot ditt mål.

BLI MEDVETEN
Mat är en del av livet och en del av vårt umgänge i sociala sammanhang. Du behöver inte tappa kontrollen helt för det.. du behöver inte ta en extra portion bara för att någon ber dig.. du behöver inte länsa hela godisskålen bara för att den ställs fram..

Bli medveten och gör kloka val som kommer få dig att må bra och göra dig stolt över dig själv!

Ät av det som bjuds men gör medvetna val. Det är trots allt du som bestämmer vad du ska äta och lägga på tallriken, ingen annan.
Inte svärmor och inga hjärnspöken. Träna dig på att hantera dessa situationer.

– Lär dig säga – Nej tack!
– Använd ditt ögonmått.
– Var medveten om vad du stoppar i dig och gör medvetna val..

Det kommer alltid att komma en påsk, en midsommar, en jul, en födelsedag, en semester osv.. Året runt..

Vänta inte tills senare. Börja här och nu och låt din resa mot ditt mål ta tid. Det kommer ändå alltid att dyka upp hinder oavsett när du börjar. Du måste bara lära dig att hantera dem.

Tillåt dig att ”fira och unna dig” men ta kontrollen på det du stoppar i dig och du kommer känna dig både stark och glad efteråt.

Med detta vill jag önska alla följare en riktigt härlig påsk!
Var rädda om er och njut av god mat och umgänge..

GLAD PÅSK..❤️

/ Mimmi

LÄS MER:

HUR SKAPAR MAN NYA HÅLLBARA KOSTVANOR

PLANERA DIN VECKA

9 TIPS FÖR ATT NÅ DITT MÅL

BESTÄLL SHAPE UP KOSTPLAN – FÖR EN HÄLSOSAM LIVSSTIL

3 TIPS FÖR MER MÄTTNADSKÄNSLA VID VIKTNEDGÅNG

GILLA DET DU GÖR

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer