3 enkla tips för mer mättnadskänsla vid viktnedgång.


 

Har du som mål att gå ner i vikt..?

Vid viktnedgång är det viktigt att bibehålla en jämn och behaglig mättnadskänsla. Annars är det lätt att falla för småätande – vilket innebär extra onödiga kalorier – eller att dieten avbryts i förtid, och du därmed inte får det resultat man önskar uppnå.

Här följer 3 enkla tips att ha koll på för att du ska ha en behaglig mättnadskänsla under hela dagen.

1. ÄT MER FIBRER

Fibrer ger mättnadskänsla och hjälper bland annat till att förbättra tarmarnas funktion så att de fungerar normalt, de motverkar förstoppning och påverkar tarmfloran positivt.

Det finns enkla små knep att ta till för att få in mer fibrer i kosten utan att behöva göra alltför stora förändringar. Här kommer några förslag:

– Tillsätt frön tex. 2-3 tsk linfrön, solrosfrön eller psylliumfröskal i gröten eller müslin på morgonen.

– Komplettera ev. med bär eller tärnat äpple/päron (behåll skalet på frukten), 1-2 katrinplommon eller några nötter tex. cashewnötter eller mandel.

– Välj bröd med hela korn i, tex. danskt rågbröd, pauluns bröd/knäckebröd m.fl. Välj med fördel bröd som är nyckelhålsmärkt. Tips! Bakar du själv så släng i lite havrekli, linfrön, solrosfrön och pumpakärnor i degen.

– Ät frukt hel med fruktköttet och om möjligt ät den även med skalet på.

– Ät ALLTID grönsaker till alla måltider (lunch/middag) och försök få med någon frukt till frukost och/eller till mellanmålet.

Komplettera måltiderna med en grönsallad, gärna halva tallriken bör bestå av sallad, gurka, tomat, lök, paprika, vitkål, riven morot.
Totalt ca. 2-3 dl.

Trolla ner grönsaker i dina måltider tex. riv en morot och tärna en röd paprika i köttfärssåsen, woka diverse grönsaker med strimlad kyckling eller lövbiff, klyfta upp rotfrukter/broccoli och tillaga i ugnen. Använd dig av de grönsaker du gillar och ta lite mer av dem, helt enkelt..

Sugen på något att mumsa på? – Gör snacks på tex. morotsstavar och en god dip.

2. ÄT MER PROTEIN

Protein är det näringsämne som mättar bäst i förhållande till kalorimängd och är därmed också ett effektivt knep mot sötsug och för att motstå frestelser. 1 gram protein motsvarar ca. 4 kalorier.

Protein ger en längre mättnadskänsla och det hjälper dig att öka din ämnesomsättning samt så deltar det i cellernas uppbyggnad och har en viktig del i immunförsvaret. Då det dessutom krävs en hel del energi för att bryta ner proteinet så hjälper det dig att öka din energiförbrukning vilket är en fördel om du vill gå ner i vikt.

Protein lagras inte i kroppen och därför är det viktigt att se till att tillföra protein jämnt fördelat under hela dagen och för att optimera din muskeltillväxt så bör du se till att äta protein till varje måltid. Musklerna i sin tur hjälper dig att öka din ämnesomsättning och fettförbränning i kroppen.

Om du har svårt att få i dig tillräckligt med protein från dagens måltider så är proteinpulver/whey ett bra komplement att ta till med ett högt proteininnehåll till endast ett fåtal kalorier.

Förslag på bra proteinkällor är: Kyckling, kalkon, lax, tonfisk, torsk, makrill, räkor, ägg, nötfärs 5-10%, rostbiff, fläskfilé, viltkött, tofu, mager ost (10%), mozzarella, fetaost (10%), keso, kvarg och kesella.

Förslag på bra vegetariska proteinkällor: Bönor, ärtor (kikärtor och gröna ärtor), linser, tofu, nötter/nötsmör, frön, hummus, havre, quinoa och bovete.

3. ÄT REGELBUNDET OCH PLANERA DINA MÅLTIDER

Ha alltid en plan för vad du ska äta under dagen. Frukost, lunch och middag samt eventuella mellanmål.

Att fylla på med mellanmål mellan måltiderna är ett bra sätt att hålla en jämn mättnadskänsla under hela dagen. Om du har allt planerat så försök att äta dina mellanmål innan sötsuget hinner slå till, tex fyll på 1,5-2 timmar efter frukost/lunch även om du inte känner hunger just då. Var steget före!

Planera dina måltider utifrån hur din kalender ser ut för den kommande dagen. Har du lunchmöten? Kvällsaktiviteter? Eller aktiviteter med barnen? Träning på morgonen/kvällen? Jobbar du natt? Är du bortbjuden? osv..

TIPS!
Förberedda matlådor är perfekt att ta med till jobb och enkelt att ta fram när du kommer hem trött och kanske hungrig från jobbet.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ!
Om du är ovan vid fibrer så öka med små mängder åt gången.
Viktigt också att du även dricker vatten, ca 1,5 liter/dag för hjälpa tarmarnas arbete och för att motverka ev. förstoppning.

Behöver du hjälp att komma igång med hälsosamma kostvanor?
Beställ SHAPE UP KOSTPLAN HÄR!
En lågkaloridiet för dig med målsättning att komma i bättre form och minska i vikt eller för dig som vill minska ditt sötsug och samtidigt motiveras och inspireras till att skapa hållbara hälsosamma kostvanor. Du får en enkel mall att följa där varje måltid är balanserad och näringsriktig med en bra fördelning av protein, kolhydrater, fett och fibrer.

Eller hör av dig till mig på info@ishapeme.se och berätta vad du vill ha hjälp med så börjar vi där..

Trevlig söndagskväll!

Mimmi
Lic. Personlig Tränare / Cert. Kostrådgivare


Today is my tomorrow. It´s up to me to shape it. To take control and seize every opportunity. The power is in the choices I make each day. I eat well. I live well. I shape me…


 

LÄS MER

FÖRBÄTTRA DITT FIBERINTAG

4 HÄLSOFÖRDELAR MED PSYLLIUMFRÖHUSK

FEM OM DAGEN

MINA 5 BÄSTA KOSTRÅD

FUNKTIONELL FRUKOST

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer